Dagelijks archief: 21 juli 2015

“Witness” : the Secret Life of the Amish

Gezien op DVD: “Witness”, Amerikaanse speelfilm, 1985, Peter Weir

“The eyes that see God are the same eyes through which God sees me”.
Meister Eckhart

Samuel is a young Amish boy who is the sole witness to a murder in Philadelphia while traveling with his mother Rachel. A big city cop named John Book ( Harrison Ford) must go with them into hiding in Amish country to protect the boy and his young mother (Kelly McGillis). Book has to adjust to the Amish life style, and his feelings for the boy’s mother.
Bron: International Movie Data Base (IMDB):
http://www.imdb.com/title/tt0090329/De Amish vormen een geloofsgemeenschap in Pennsylvania, VS die kiezen voor een eenvoudig, zelfvoorzienend bestaan buiten de moderne wereld. De Amish wonen in agrarische gemeenschappen, nog grotendeels zoals men in de eerste helft van de 19e eeuw leefde, zonder veel moderne voorzieningen en met gebruikmaking van traditionele landbouwmethoden en ambachtswerk. Men draagt nog de eenvoudige plattelandskledij uit die tijd, waardoor in de prachtige, serene beelden van het dagelijkse Amish-leven mooie beeld-echo’s van Vermeer te zien zijn.
Wat de film interessant maakt is het contrast dat de big city policeman zich aangetrokken voelt tot de jonge Amish-weduwe, terwijl hij tevens geconfronteerd wordt met de onverenigbaarheid van het moderne stadsleven met de teruggetrokken leefwijze van de Amish en daarmee met de onmogelijkheid van hun liefde. De scene “Raising the Barn”, waarin de hele gemeenschap in één dag een houten schuur bouwt voor een pasgetrouwd stel, is mede door de “Bachiaanse” filmmuziek van Maurice Jarre een juweel op zich. De film kiest geen partij en weet de sentimentele nostalgie en mooie plaatjes van “vroeger was alles beter” te vermijden: dit is modern big city life en dit is Amish life, en dat komt de geloofwaardigheid van het dramatisch gegeven ten goede.
Bron: Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Witness_(film_uit_1985)

Kijk op Youtube: